Що ж таке водне хрещення

28 липня в Украïнi вiдзначають 1032 рiчницю Хрещення Киïвськоï Русi.

Яким був шлях Київської Русі до християнства

Утвердження християнства на землях Украïни – це тривалий і складний процес. Першою правителькою Киïвськоï Русі, яка офіційно прийняла християнство, була княгиня Ольга. Відбулося це, за різними джерелами, у 955 або 957 році під час паломництва княгині Ольги до Константинополя.

І лише її онук – Володимир затвердив християнство як офіційну релігію.

Існує багато версій щодо часу та місця хрещення самого князя. Найімовірнішою датою є 988 рік. А щодо місця, то найчастіше називається Херсонес, хоча це міг бути і Київ.

Згідно із літописом, улітку 988 року князь Володимир був охрещений у церкві св. Іакова в Херсонесі й одружився з сестрою візантійського імператора Анною. Наприкінці літа він з дружиною повернувся до Києва і наказав усім прийняти нову віру, а поганських ідолів скинути у Дніпро.

Як хрестили Київську Русь
Масове хрещення відбувалося у водах річки Почайна, притоці Дніпра.

Загалом християнізація Русі проходила поступово. Не всюди цей процес відбувався без опору, як у Києві.
Наприклад, на півночі Русі, де християнство було перед тим менш поширене, впровадження нової релігії було зустрінуто вороже, і новгородців довелося хрестити силою. Літопис та інші джерела також згадують про доволі тривале збереження елементів язичництва у народі.

Що Біблія говорить про водне хрещення

Кожній людині Бог oбіцяє через Біблію, Своє Слово, три основні речі. Пeрша з ниx – це нoвe народження, спасіння, коли людина усвідомлює свою гріховність та визнає Ісуса Христа як Спасителя. Друга – це водне хрeщeння шляхом повного занурення у воду.  І третя – це хрeщeння Cвятим Дуxом.

Водне хрещення – це основа християнської віри і духовного зросту. Водне хрещення – це заповідь Господа, адже Ісус особисто показав нам приклад. Іван охрестив Його у водах Йордану.

Учні Христа теж були охрещені та навчали про це інших: «А Петро до них каже: Покайтеся, і нехай же охриститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів, і дара Духа Святого ви приймете!» (Дії 2:38).

Що ж таке водне хрещення?
Грецьке слово «хрещення» («baptizо») є буквальним перекладом із мови оригіналу і означає «занурення, затоплення, зачерпування». Слово «хрестити» – «baptizе» вживалося греками у значенні «набирання води, через занурення однієї посудини в іншу» чи «фарбування шатів».

У Діях  8:38 читаємо  «…Пилип та скопець – увійшли до води, і охрестив він його». Цим дійством людина проголошує  свою віру в Христа. У  Діях  22:15 читаємо: «Бо будеш ти свідком Йому перед усіма людьми про оте, що ти бачив та чув!».

Це привселюдне визнання віри (Мр.8:38) та проголошення нашого відділення від гріховного життя.

«Ви в Ньому були й обрізані нерукотворним обрізанням, скинувши людське тіло гріховне в Христовім обрізанні. Ви були з Ним поховані у хрещенні, у Ньому ви й разом воскресли через віру в силу Бога…» (Кол.2:11-12).

У Новому Заповіті ми маємо «нерукотворне» обрізання шляхом водного хрещення. Це «обрізання» має двояку природу. З одного боку, воно внутрішнє і невидиме (відсікається зіпсута гріховна природа), а з другого – зовнішня видима печатка праведності (водне хрещення).

Проголошення нашого відділення від світу: «…вони колись непокірливі були, як їх Боже довготерпіння чекало за Ноєвих днів, коли будувався ковчег, що в ньому мало, цебто вісім душ, спаслось від води»(1 Петра 3:20).

Згадаємо, як Ной був відділений від гріховного світу водою. Так само і ми водою хрещення проголошуємо своє відділення від гріховного світу.

Водне хрещення – це проголошення нашої присвяти Господеві, як пише Апостол Петро: «Того образ, хрищення не тілесної нечистости позбуття, але обітниця Богові доброго сумління…» (1 Петра 3:21).

Водне хрещення є привселюдним дійством (присвятою), під час якого людина вступає в завіт із Христом, приймаючи Його Ім’я і підкоряючись Його керівництву.

«Присвята» – дана перед Богом обітниця, яка є добровільним рішенням людини. Вона наближає нас до Бога.  А віруюча людина надалі буде намагатись твердо дотримуватися того, що вийшло з її вуст.

«Хрещення»- це ототожнення себе з Христом у трьох найбільш важливих і основних фактах Євангелії, якими є смерть, поховання і воскресіння Сина Божого. Ми хрестимось у Нього!